Mindfulness

Mindfulness betekent je volledige aandacht richten op dat wat je op dat moment aan het doen bent en accepteren hoe je je daarbij fysiek en emotioneel voelt. Dit scheelt energie en tijd; je hoeft namelijk maar met één ding tegelijk bezig te zijn. En dat geeft rust, waardoor het resultaat ook beter zal zijn.

Waarom doen we het dan niet?

We willen graag aan de verwachtingen voldoen, waardoor we van onszelf allerlei ballen hoog moeten houden, thuis en op het werk. We verdelen onze aandacht om alle taken te volbrengen; terwijl we met het één bezig zijn, zijn we in gedachten al bij het volgende, voeren we diverse taken tegelijkertijd uit of reageren ad hoc.

Dit doen we ook als we met iemand in gesprek zijn:

– we zeggen vaak het sociaal wenselijke i.p.v. wat we echt vinden of voelen;

– we hebben onze reactie al in ons hoofd geformuleerd, terwijl de ander nog midden in zijn verhaal zit;

– we luisteren met een half oor en zijn in gedachten wat anders aan het ‘doen’.

We vergeten te voelen, duwen het weg en richten onze blik op dat wat komen gaat. Hierdoor lopen we ongemerkt aan onszelf voorbij, aangezien we onze grenzen niet meer voelen en de stem van onze intuïtie niet meer horen. We raken ons innerlijk kompas, die precies weet wat goed voor ons is, kwijt.

Om mindful door het leven te gaan, is oefening nodig. Door veel te oefenen kan iedereen leren om een levenshouding te ontwikkelen die zorgt voor acceptatie van de positieve en negatieve wendingen van het leven. Je leert mee te bewegen en alleen dat te veranderen waar je invloed op hebt: jezelf.

In privéconsulten kun je je deze vaardigheden eigen maken.

Ik adem in en kom tot rust. Ik adem uit en glimlach. Thuisgekomen in het nu, wordt dit moment een wonder. Thich Nhat Hanh